CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 16, 2016

Dah masuk 7 bulan..

Assalamualaikum...

Rasanya setahun ibu tak berupdate blog...bukan kata bersawang malah berdebu, kosong, sunyi dan segalanya...dan paling yang kesian walaupun ibu dah mengandung 7 bulan, ibu tak update tentang kandungna ibu...sian baby dalam perut...nanti dia tak dak kenangan nak baca semasa dia dalam perut ibu...seminggu dua nih ibu baru lalu nak makan disebabkan alah dan macam2 ibu lalui sejak ibu tahu ibu pregnant 7 bulan yang lalu...

Last period ibu pada bulan april...ibu dapat tau ibu ngandung bulan mei...tapi ibu tak hirau sgt..pastu start bulan 6 puasa tahun 2016 ibu mula alah...alah yang teruk...ibu dah jadi macam ibu ngandung abang dulu...hari nih posa pastu esoknya ibu dah x boleh posa..lembik sgt...sehingga bawa lepas raya...sehingga raya haji, satu family diserang demam...sorang2 mula dengan angah, pastu adik..tambah2 masa deme demam dok ada kat kampong gajah...lagi lah teruk...pastu abang dan faris...yang paling teruk faris lah demam sampai kena admit..bayangkan ibu jaga faris kat hospital dengan keadaan mengandung dan x lalu makan...dan kebetulan yang sama abang dan angah belum2 lagi sembuh demam dan ayah pula baru dijangkiti demam...bertimpa2....masa tu ibu sorang je belum demam...walaupon kebal tapi kesihatan ibu tak mengizinkan...pastinya ibu letih sgt...mengandung di kala umur sedang menginjak ke angka 40 memang mencabar sgt..dari segi fizikal dan mental kena 2 kali ganda mengandung semasa umur muda...so mlm dan siang ibu yang jaga faris bergilir dengan ayah..lagi shahdu semasa faris kat hospital, besday si kecik syameel fitrie..ibu nangis sambil jaga faris..sian dengan anak yang kat umah..hanya abang dan angah yang jaga adik...dan penutupnya selepas faris dibenarkan keluar hospital ibu pula yang semam...dan bila ibu demam memanglah teruk...mola2 x mo juga ke hospital..gagah telah panadol tapi bila memikirkan ibu tak beberapa lalu makan sejak dari hari raya haji, ibu gagah juga ke kelinik kesihatan kebetulan nak check perut...takut juga apa2 jadi kat baby..bila check berat dah turun 5 kg dan ibu kenadrip air..dan mujur ibu tak warded...scan baby alhamdulilah baby dalam perut ok...dan itu yang ibu nak tau...

Alhamdulilah...Allahuakhbar...subhanallah...walaupun kesihatan ibu merosot baby dalam perut membesar dengan baik dan sihat...walaupun berat ibu turun tapi berat baby naik...baby membesar dengan sihat dalam perut ibu mengikut bulan....dan sekarang ibu dah masuk 7 bulan masih ada lagi 2 -3 bulan nak bersalin...hopefully Allah permudahkan urusan ibu bersalin dengan mudah dan cepat..
Allahu...

sedih

 
 

 

 
 

Tuesday, June 7, 2016

Ramadhan Kareem 2016

 
 
Ahlan Wasahlan Ramadan Kareem...
 
Assalamualaikum...setengah taun tahun baru teringat nak hapdet blog..subhanallah...hari nih 2 ramadhan...rasanya belum terlambat nak wish Ramadhan Kareem..
 
 
Dan seperti tahun2 yang lalu mengharapkan ramadhan kali nih penuh makna dan lebih baik dari tahun2 yang sebelumnya....

 
 semoga amalan yang dilakukan pada bulan ini mendapat berkah...ibu ramdhan kali nih terganggu sedikit...alahan mengandung yang ke 5 nih sama jer seprti alahan ngandung yang sebelum2....penat..letih..maklumlah dah tua ko...baru nak barenak plak...alhamdulilah abang, angah dapat berpuasa dengan jayanya...faris si intan paying pon dah belajar berpuasa..cuma kemarin demam...si syameel belum lagi memahami erti puasa..walaupun dekat mulut asyik sebut..adik puasa..adik puasa...pun masih blur lagi nak dapat baby...


Tuesday, February 16, 2016

Intan Payung dah Graduated TMC

Cite taun lepas...intan payung ibu dah graduated dari Tadika Minda Cerdas TMC..Faris start belajar di situ dari umur 4 tahun..sehingga 6 tahun...dari 0 dan kini boleh dah membaca...terharu sgt...Sekarang nih dah darjah 1 ..









Sunday, November 29, 2015

Happy 12th Anniversary

Alhamdulilah, hari nih genap 12 tahun ibu dan ayah hidup bersama...Syukur ke hadrat Ilahai..semoga jodoh ibu dan ayah sehingga ke jannah... semoga kasih sayang kami berdua hinga ke jannah...kalu ikut 12 tahun lalu lepas asar, ibu dan ayah telah dinikahkan oleh Imam masjid derga...dengan sekali lafaz ibu dah jadi isteri ayah...


 love u so much..
 
 you're so amazing soul mate..


 
 thanks for being a such lovely friend, bff, and caring husband to me and our children...
 
 
 
semoga keluarga kita berbahagia...dah tak tau nak cakap apa...rasa so blessing...

Monday, September 21, 2015

Terkini...


Assalamualaikum WBT.

 


 

Untuk makluman, adik Faris pernah menjalani pembedahan (“Glent Shunt”) pada tahun 2011 semasa dia berumur 1 tahun 11 bulan.

Berikut adalah merupakan kronologi prosedur pembedahan adik Faris sebagai perkongsian kepada semua:

 

08/08/2015

-          Kemasukan ke ward di IJN

10/08/2015

-          Open Heart Operation (fontan Shunt) dilaksanakan (bypass saluran darah terus ke paru2 menggunakan “synthetic tube”)

-          Dimasa yang sama injap jantungnya di”repare” kerana kebocoran makin besar.

-          Adik faris telah dimasukkan ke dewan bedah pada jam 2.00ptg dan keluar ke PCICU (unit rawatan rapi) pada jam 10.00mlm

11 – 13/08/2015

-          ditempatkan di PCICU (unit Rawatan rapi)

14 – 20/08/2015

-          Ditempatkan di HDU (unit separa kritikal)

-          Terdapat komplikasi terhadap pembedahannya dimana “chylothorax” terbentuk di dalam paru2 (fungsi limpa terganggu menyebabkan cecair lemak tidak dapat diserap dan terkumpul diparu2).

-          “Drain Tube” dimasukkan ke dalam dadanya bagi mengeluarkan cecair tersebut.

-          Adik Faris juga dikehendaki mengamalkan pemakanan secara “Fat Free Diet” bagi mengelakkan/mengurangkan pembentukan “chylothorax”.

-          Semasa pemantauan didapati denyutan nadi (degupan jantungnya) agak rendah dan doctor telah bercadang untuk memasukkan PPM (Permanent Pace Maker) atau bateri sebagai bantuan.

-          Dimasa yang sama rawatan untuk “chylothorax” dilakukan.

21/08/2015

-          Open Heart Operation dilakukan sekali lagi bagi memasukkan PPM.

-          Adik Faris dimasukkan ke dewan bedah pada jam 11.00pg dan keluar ke PCICU pada 3.00ptg

23 – 27/08/2015

-          Ditempatkan di HDU (unit separa kritikal)

-          Pemantauan dilakukan terutamanya berkaitan dengan “chylothorax” dengan rawatan perubatan sehingga ke stage ketiga.

-          Kami dimaklumkan sekiranya berterusan sehingga ke stage ke 5 maka satu lagi pembedahan perlu dilakukan.

28/08/2015

-          “Drain tube” dikeluarkan setelah cecair dari paru2 berkurangan mengikut piawaian yang telah ditetapkan.

-          Agak terkejut kerana selepas pemeriksaan dari doctor Adik Faris dah boleh discharge. Alhamdulillah.

 

Sehingga ke hari ini, 21 September 2015, Adik Faris menampakkan perkembangan yang positif, namun begitu atas saranan doctor dia masih lagi mengamalkan “Fat Free Diet” dan tidak dapat ke taska sehingga hujung bulan ini.

Sekali lagi, terima kasih kepada semua.

Tuesday, July 14, 2015

Dah nak cuti raya..

Hari nih last keje sebelum balik kpg raya...tahun nih balik raya Kg. Gajah dulu...raya kedua baru balik Alor Setar..hari nih kelas tak der...so boleh update sikit...nak cite je...gambo non hado....

Tahun nih first time posa di umah baru....seronok? mestilah seronok...umah baru, persekitaran baru, jiran baru...best...puasa kali nih ibu masak jer...apa yang ada kat umah...anak2 pon tak komplen...apa ibu masak...semua depa makan...minggu lepas ayah bawa anak2 gi berbuka kat surau...4, 5 hari gak....selamat ibu...ahad dan insin minggu nih pon ayah bawa depa berbuka kat surau juga...ibu kat umah makan apa yang ada..ibu tak kisah...puasa kali nih ibu jarang makan nasai...x lalu...so buat jer koteow goren ke...bihun sup...goring kuih yangfrozen tu je ...

so malas nak bercerita dah...nak ucap selamat hari raya maaf zahir batin...berhati-hati bawa kereta apabila balik kampong...